Hvordan kan banken hjelpe unge voksne med smartere pengebruk?

Forskere ved Norges Handelshøyskole og Helse Møre og Romsdal har i høst gjennomført en spørreundersøkelse blant nesten 5000 bankkunder. Målet har vært å kartlegge nordmenns pengebekymringer. Forskerne mener at funnene i undersøkelsen er representative på landsbasis - og er veldig overrasket over resultatene. De viste at halvparten av unge i Norge bekymrer seg for økonomien. Noe som har overrasket forskerne - og oss.

Undersøkelsen viser at unge voksne mellom 26 og 34 år bekymrer seg mer for økonomien sin enn noen andre i Norge. Særlig kvinner og de som har relativt lav inntekt bekymrer seg.
Nær en av to i aldersgruppen mellom 26 og 34 år bekymrer seg – mange i så stor grad at det går ut over humøret og gjøremålene deres. Blant de som har inntekt under 500 000 kroner, er det to tredjedeler som bekymrer seg for egen økonomi.

Siden vi ser at dette er et område som kan føre til bekymring for mange av våre kunder, ønsker vi som en lokalbank å ta tak i problematikken - å kunne bistå med hjelp, og gjør det vi kan for å bidra..

Vi har den siste tiden hatt en rekke artikler på hvordan unge mennesker kan forbedre sin økonomi, les mer her

  1. Grunnkurs i personlig økonomi del 1 (lenke)
  2. Grunnkurs i personlig økonomi del 2 (lenke)
  3. Grunnkurs i personlig økonomi del 3 (lenke)

Ha fokus på sparing – begynn med bufferkontoen

Dette er noe vi ikke kan si mange nok ganger, det å kunne ha muligheten til å spare er svært forebyggende. Vi har også snakket en del om bufferkonto, og viktigheten av det tidligere.
Grunnen til at det å kunne ha en bufferkonto er såpass viktig, er at om det kommer uforutsette utgifter, som bare må brukes penger på - om det så er bilreparasjoner, et nytt kjøleskap eller lekkasjer på badet, da slipper du å ta det på et kredittkort, eller be om ekstra lån i banken. Da kan du bruke innskuddet i bufferkontoen til dette.
Merk: en bufferkonto er ikke til en ferietur eller en ny tv du bare må kjøpe.

Line Y. S. Hansen, autorisert rådgiver hos oss, forteller at vi det siste året har sett at det har blitt tøffere for mange økonomisk, og at det derfor er viktigere enn noen gang å ha oversikt over egen økonomi og ha en bufferkonto stående. Dersom man ikke har en bufferkonto, kan det bli dyrt om man må benytte kredittkortet eller ta opp lån for å dekke utgiftene.

  • En bufferkonto er en økonomisk trygghet i trangere tider og ved uforutsette utgifter. Enkelt sagt en sparekonto som forbereder deg på de kjipe utgiftene så du slipper å ta av feriebudsjettet for å betale tannlegeregningen eller den nye vaskemaskinen, sier Hansen.

Line Y. S. Hansen
Bilde: Line Y. S. Hansen, Autorisert rådgiver

Husk å sjekke endringer i skattekortet ditt

Når banken setter opp renten på boliglånet ditt, vil du få høyere fradrag i skatteoppgjøret ditt. Andre vanlige endringer som fører til at du kanskje må betale mer eller mindre i skatt, er endret familiesituasjon, flytting, ny jobb, at du har blitt arbeidsledig eller at du tar utdanning. De siste årene har vi sett store endringer i økonomien på grunn av alt fra rentehevinger, krig og andre hendelser. Dette kan ha konsekvenser for privatøkonomien din.

Å justere skattekortet etter renteoppgangen er altså smart. Fordi hvis du har mye i lån kan en liten justering av skattekortet gi deg flere tusenlapper «mer» å rutte med i måneden.

Hansen råder unge voksne om å starte med å skaffe seg oversikt over økonomien og forbruket i første runde, gjerne ved å sette opp et budsjett. Ved å ta en gjennomgang av eiendelene sine vet man kanskje når bilen trenger nye dekk og dermed kan man begynne å planlegge for dette. Etter en gjennomgang vil mange se at de har noen områder hvor det er mulig å kutte litt i kostnadene og gjøre rom for sparing.

  • Er du usikker eller trenger tips og råd er vi bare en telefon unna! Vi tar gjerne en gjennomgang med alle kundene våre som ønsker det, sier rådgiver Hansen.

Vår sparekalkulator

Det finnes mange forskjellige måter å spare på. Sparing på konto, aksjer, aksjefond, rentefond, obligasjoner og mer. Det er derfor lett å bli overveldet av alle valgene, og ikke minst av alle «råd» en kan finne på nett og sosiale medier.
Den viktigste funksjonen til sparekalkulatoren er å gi deg oversikt over hva sparepengene kan gjøre for deg og verdien av renters rente. Det er aldri for tidlig å begynne å spare og vi anbefaler at en begynner med dette så fort økonomien din tillater det. Ikke nøl med å ta kontakt for en hyggelig prat og gode råd.