Svindel på e-post (phising)

Med jevne mellomrom mottar nordmenn svindel-epost der svindleren er ute etter å få tak i sensitiv informasjon. Svindlerne prøver å lure deg ved at e-posten du mottar ser ut som den kommer fra en avsender du har et tillitsforhold til. Se eksempler på e-postsvindel og hvordan du kan unngå å bli lurt.

Svindelposter, falske tilbud, investeringssvindel, kjærlighetssvindel, utpressing og hacket profil.

Falske oppringinger fra banken og andre aktører, Olga-svindel, Microsoft-svindel og investeringssvindel.
Falske e-poster fra banken og andre aktører, Real-time phising, investeringssvindel, falsk kundeservice og kjærlighetssvindel.
Falske meldinger fra banken din, SmiShing, falsk kundeservice og investeringssvindel.

Hva gjør du hvis du har mottatt en falsk e-post eller SMS?

Du har mottatt en e-post eller SMS, men ikke trykket på lenken
Slett e-posten eller SMS-en snarest, uten å trykke på lenken. Så lenge du følger dette rådet er du trygg, og du trenger ikke å ringe oss.
Du har mottatt en e-post eller SMS, og trykket på lenken
Har du klikket på lenken i en svindelmelding kan du risikere at du har fått virus på PC-en eller mobilen din. Da må du installere/gjenopprette alle programmer på nytt. Er du usikker på hvordan dette gjøres, bør du kontakte datakyndige, for eksempel der du kjøpte PC-en eller mobilen din, eller et firma som tilbyr teknisk støtte. Les mer om sikring av datamaskin, mobil og nettbrett på nettvett.no.
Du har klikket på lenken og fylt ut informasjon
Har du klikket på en lenke i svindelmeldingen og fylt ut informasjon må du sperre kortet ditt så raskt som mulig og ta kontakt med banken på telefon. Sjekk kontoen din om det er belastet noe som du ikke er kjent med. Hvis det har skjedd, sender du inn reklamasjon i mobilbanken eller nettbanken.

Har du fått en e-post det "lukter" svindelforsøk av?

 • Ikke klikk på lenker
 • Ikke klikk på vedlegg
 • Ikke svar på e-posten

Videresend gjerne e-posten til vår tipsadresse svindel@68nord.no før du sletter den.

Slik kan du unngå å bli lurt

 • Du skal aldri gi fra deg sensitiv informasjon (f.eks. fødselsnummer, BankID-passord, koder, kortnummer eller PIN-kode) på e-post, selv om du mottar e-post som ber deg om å gjøre dette. Vi ber aldri om denne type informasjon i e-post eller på nettet. Vi ringer heller aldri kunder for å få denne type informasjon.
 • Du kan enkelt finne ut om en nettside er sikker for innlogging ved å sjekke følgende:
  • Domenenavnet skal være: 68nord.no, slik som for eksempel https://www.68nord.no og https://68nord.no/eksempeltekst
  • Sikker side har https:// i adressefeltet, og dermed et hengelåsmerke i nettleservinduet. På nye nettlesere finner du hengelåsen i det grønne feltet (ved siden av nettadressen).
 • Har du vært så uheldig og sendt inn informasjon, som for eksempel kortinformasjon, passord og koder på den falske nettsiden, må du sperre kortet ditt og kontakte banken.
 • Har du har gitt fra deg personlig informasjon må du også være særlig oppmerksomme på ukjente overføringer i en periode, og ta kontakt med kundesenteret hvis du opplever dette.

Unngå svindel av investeringer

Har du fått tilbud fra et ukjent selskap om enestående investeringsprosjekt – gjerne i aksjer, kryptovaluta, fond eller eiendom? Risikoen er stor for at dette er svindel.

Her er tegnene på at du bør takke nei:

 • Investeringen er svært vanskelig å forstå.
 • Dokumentasjonen er uklar.
 • Du forespeiles høy avkastning til lav risiko.
 • Løftene som gis muntlig er enda bedre enn i det skriftlige materialet.
 • Du blir anbefalt et aksjeselskap som ikke er notert på en børs (unoterte aksjer).

Husk!

 • Aldri oppgi kontoinformasjon, BankID-koder eller passord, uansett hvem som ber om det – enten det er bank, politi, familie, venner eller andre.
 • Banken vil aldri be deg om å oppgi koder og passord via e-post eller telefon. Får du en slik forespørsel, er det sannsynligvis svindel.

Kontakt oss

Kontakt oss her, eller finn en rådgiver ved ditt kontor: